Βότανα

Βότανα

Ελληνικά ΒόταναΕίμαστε περήφανοι που ζούμε σε μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, είμαστε χαρούμενοι για το κλίμα μας, τον ήλιο, τη θάλασσα, τα φρούτα μας και τα λαχανικά μας που βρίσκονται σε αφθονία! Άλλος ένας θησαυρός της ελληνικής γης, που για κάποιους είναι ανεξερεύνητος, είναι τα βότανα και τα αρωματικά φυτά. Από τα αρχαία χρόνια τα βότανα χρησιμοποιούνται ως αφεψήματα ή και μέσα στο φαγητό, και πέρα από την υπέροχη γεύση και το άρωμά τους, είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Τα βότανα, ενισχύουν την ζωτικότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος και επεμβαίνουν καταλυτικά, τόσο σε καταστολή, όσο και σε πρόληψη διαφόρων παθήσεων. Οι παραδόσεις, μας προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις γύρω από την χρήση και την επεξεργασία των βοτάνων. Σήμερα αυτές οι παραδόσεις έχουν αποκτήσει επιστημονική βάση και αποτελούν πολύτιμο εργαλείο στην ολιστική ιατρική.
Προσοχή. Δοκιμάστε τα βότανα μας αλλά σε κάθε περίπτωση ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, κανένα βότανο δεν αντικαθιστά συνταγή γιατρού.


ΑΛΟΗ (Αποξηραμένο τζελ)

Πληροφορίες Προϊόντος

CRETAN HERBS
Κατηγορία : ΒΟΤΑΝΑ

Η αλόη μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, περιορίζει τους μυϊκούς και σκελετικούς πόνους, τους κολικούς και τις κρίσεις άσθματος. Επίσης, τονώνει την πεπτική λειτουργία και καταπολεμά διαταραχές, όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό. Αναπλαστικό του δέρματος. Σε μορφή αποξηραμένου τζελ. Διαλύεται στο νερό. 25γρ.

€3.91



Επιπλέον Πληροφορίες

Αλόη, ένα πολύτιμο φυτό με θαυματουργα συστατικα. Ένας γιατρός στη γλάστρα σας.
Το ζελέ ή τζελ της Αλόης, περιέχει μέσα του ένα «φυσικό» φαρμακείο.
Για να το χρησιμοποιήσουμε, αρκεί να έχουμε στα χέρια μας ένα φύλλο αλόης. Αφαιρούμε τον πράσινο φλοιό και αυτό που μένει είναι ο διάφανος και ζελατινοειδής πολτός που περιέχει το ζελέ. Το τζελ της αλόης περιέχει 200 και πλέον συστατικά που κάνουν αυτό το φυτό να είναι τόσο μοναδικό και θαυματουργό. Έχει έντονες καθαρτικές ιδιότητες, γι' αυτό και συνίσταται να μην καταναλώνεται χωρίς προηγουμένως να έχει αναμειχθεί με κάποιο άλλο προϊόν που μετριάζουν την τόσο ισχυρή δράση του. Πρόκειται μάλλον για την τέλεια αναζωογονητική και αναπλαστική ουσία, τόσο για το ίδιο το φυτό αλλά και για όσους αναζητούν το ιδανικό φάρμακο για δερματικούς τραυματισμούς ή εγκαύματα.

Ονομασία
Η επιστημονική ονομασία του φυτού είναι Aloe vera barbadensis. Το όνομα αλόη προέρχεται από την Αραβική λέξη "alloeh" που σημαίνει ''πικρό'', το vera από το λατινικό verus που σημαίνει αληθινός, ενώ το barbadensis αναφέρεται στα νησιά Barbados. Η προέλευση του φυτού κατά πάσα πιθανότητα είναι από τη βόρεια Αφρική, κατά μήκος του άνω Νείλου, στο Sudan, ενώ στη συνέχεια, κατά τον 17ο αιώνα, το φυτό μεταφέρθηκε και εγκλιματίστηκε στην περιοχή της Μεσογείου και στις πιο τροπικές και θερμές περιοχές του κόσμου, στις Bahamas, στην Κεντρική Αμερική, στο Mexico, στις νότιες ΗΠΑ, τη νοτιοανατολική Ασία και τις Δυτικές Ινδίες.
Το τζελ, που βρίσκεται μέσα στα φύλλα της αλόης, περιέχει πάνω από 75 ενεργά συστατικά. Μας δίνει 7 από τα 8 απαραίτητα αμινοξέα που δεν παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει βιταμίνες (αντιοξειδωτικές C, Ε και η Βήτα Καροτίνη, πρόδρομος της βιταμίνης Α, Β12), μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, σακχαρίτες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ένζυμα, στερόλες ως ισχυροί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, σαπωνίνες που δρουν αντιμικροβιακά, λιγνίνη, ανθρακινόνες, acemannan που δίνεται σε περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας και δρα ως ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας, γλυκοζαμίνη που θεωρείται αποτελεσματική στην προστασία των χόνδρων των αρθρώσεων.
Μελέτη του 1997 από το πανεπιστήμιο του Texas δείχνει ότι η αλόη μακραίνει τη ζωή και μικραίνει τη συχνότητα ασθενειών.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αλόη αναφέρουν μια γενική αίσθηση ευεξίας. Η αλόη βέρα μειώνει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια μέσα σε λίγες εβδομάδες χρήσης του χυμού. Επίσης μειώνει την πίεση σε περίπτωση υπέρτασης.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης εμφανίζονται σχεδόν σε όλους τους μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς, από την Αίγυπτο, την Περσία, την Ελλάδα και τη Ρώμη έως την Κίνα και την Ινδία. Σήμερα ξέρουμε ότι, χάρη στα αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακά συστατικά της, η αλόη καθαρίζει τους πόρους της επιδερμίδας προλαμβάνοντας τη λιπαρότητα, ενυδατώνει το δέρμα και επιβραδύνει τη γήρανση.
Η αλόη είναι χυμώδες πολυετές φυτό με πολλαπλές, κονδυλώδεις, ισχυρές και ινώδεις ρίζες και χοντρό σαρκώδες στέλεχος που φτάνει το ένα μέτρο στο ύψος. Τα φύλλα της είναι πράσινα ή γκριζο-πράσινα, με λευκές κηλίδες σε κάποια είδη, παχιά και σαρκώδη, λογχοειδή, ενώ στις άκρες αιχμηρά οδοντωτά και φυτρώνουν σε σχήμα ροζέτας. Τα λουλούδια της εμφανίζονται στις άκρες όρθιου βλαστού και το σχήμα τους είναι σωληνοειδές με πορτοκαλοκόκκινες ή κίτρινες αποχρώσεις. Η ανθοφορία είναι μεγάλης διάρκειας. Είναι φυτό αειθαλές και χρειάζεται πολύ λίγο νερό για να ευδοκιμήσει. Υπάρχουν περίπου 200 αυτόχθονα είδη.

«Τέσσερα είναι τα βασικά συστατικά για την υγεία του ανθρώπου, τα δημητριακά, το σταφύλι, η ελιά και η αλόη. Το πρώτο θρέφει, το δεύτερο ανυψώνει το πνεύμα, το τρίτο δίνει αρμονία και το τέταρτο θεραπεύει.»
Cristoforo Colombo 1451-1506
Ιστορικά στοιχεία
H ιατρική ιστορία του λαδιού αυτού χάνεται μέσα στους αιώνες. Οι πρώτες καταγραφές της παρουσίας της οι οποίες διασώζονται μέχρι σήμερα ξεκινούν το 2.500 π.Χ. από τους Σουμέριους οι οποίοι τη χρησιμοποιούσαν ευρέως για χαλάρωση σε όλο το σώμα, για θεραπεία των πληγών αλλά και δερματικών προβλημάτων. Σίγουρα ο λαός αυτός παρατήρησε τον τρόπο που η ίδια η αλόη κλείνει μόνη της τις πληγές της μέσα σε λίγες ώρες. Ίσως το ίδιο μπορούσε να κάνει και σ’ αυτούς. Και το έκανε. Ο Μέγας Αλέξανδρος θεραπεύθηκε δύο φορές από το χυμό της αλόης. Από μια λοίμωξη, όταν ήπιε την αλόη, και από ένα τραυματισμό με βέλος, όπου το τραύμα επουλώθηκε μέσα σε λίγες μέρες μετά από συνεχείς επαλείψεις με λάδι αλόης. Ο δάσκαλος του Αριστοτέλης, που κατείχε μοναδική γνώση για την αλόη, προέτρεψε τον Αλέξανδρο να καταλάβει το νησί Socotra, στα νότια της Υεμένης, όπου η αλόη είναι αυτοφυής σε τεράστιες ποσότητες. Στην αρχαιότητα η νήσος Σοκότρα λεγόταν Διοσκορίδιος νήσος, λόγω του Έλληνα βοτανολόγου (του πατέρα της βοτανολογίας) Διοσκορίδη. Ο Διοσκορίδης στα βιβλία του "Περι ύλης Ιατρικής" αναφέρει για την αλόη:
"Αποτοξινώνει το στομάχι, βοηθά στο έλκος, στη φαγούρα, στους ερεθισμούς του δέρματος, στις αιμορροΐδες, στα κτυπήματα και τους μώλωπες, σταματά την τριχόπτωση, τους στομαχικούς πόνους, την αιμορραγία από πληγές, τις αρρώστιες του στόματος και των ματιών και την αμυγδαλίτιδα".

Οι παραπάνω περιπτώσεις έχουν πλέον σήμερα επαληθευτεί και επιστημονικά. Στο Μεσαίωνα η αλόη βοηθούσε τους ναυτικούς επουλώνοντας τα εγκαύματα από τον ήλιο από τις άπειρες ώρες δουλειάς πάνω στο καράβι και χρησιμοποιούνταν σαν διατροφικό συμπλήρωμα για να μην πεθαίνουν από σκορβούτο. Ο Χριστόφορος Κολόμβος σε όλα τα ταξίδια του μετέφερε στα πλοία του γλάστρες αλόης, την οποία ονόμασε "ο γιατρός στη γλάστρα".

Ιδιότητες
Η αλόη περιέχει 96% νερό και στο υπόλοιπο 4% βρίσκονται τα θαυματουργά συστατικά της. Όταν τα φύλλα της για κάποιο λόγο "τραυματιστούν", τα συστατικά της βοηθούν να θεραπευτεί άμεσα το τραυματισμένο μέρος. Τα ίδια συστατικά προστατεύουν το φυτό από βακτήρια και μύκητες. Τα φύλλα της αλόης περιέχουν ένα είδος gel το οποίο, αφού συλλεχθεί, περνά από τη διαδικασία της παστερίωσης και δίνει τον υγρό χυμό που μπορούμε να πιούμε ή να χρησιμοποιήσουμε σε κρέμες και lotion. Η αγνή γέλη αλόης αποτελείται κυρίως από νερό και πολυσακχαρίτες (πηκτίνες, ημι-κυτταρίνες, γλυκομαννάνη, acemannan και παράγωγά μαννόζης). Επίσης περιέχει αμινοξέα, λιπίδια, στερόλες (Lupeol, καμπεστερόλη και β-σιτοστερόλη), ταννίνες και ένζυμα. Ο χυμός της, σε εσωτερική λήψη, θεραπεύει τα πεπτικά έλκη και βοηθά στη θεραπεία της νόσου του Crohn, χάρις στην επουλωτική της ικανότητα. Σε μικρές δόσεις είναι τονωτική για το στομάχι, ενώ σε μεγάλες δόσεις λειτουργεί ως καθαρτικό και έμμεσα ως εμμηναγωγό και ανθελμινθικό. Επιταχύνει το μεταβολισμό των κυττάρων και με αυτό τον τρόπο βοηθά στην αποτοξίνωση. Οι πολυσακχαρίτες που βρίσκονται στο gel της αλόης, ενεργοποιούν τα λεμφοκύτταρα με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σε εξωτερική χρήση, το gel ή το λάδι της αλόης βοηθά το δέρμα, αυξάνοντας την παραγωγή του κολλαγόνου. Η φρέσκια γέλη της παραδοσιακά χρησιμοποιείται κατευθείαν πάνω σε πληγές και εγκαύματα και αυτό επειδή προωθεί την επούλωση, με την άμεση τόνωση της δραστηριότητας των ινοβλαστών. Η ενεργοποίηση των ινοβλαστών από τη γέλη, έχει αναφερθεί ότι αυξάνει τόσο το κολλαγόνο όσο και τη βιοσύνθεση πρωτεογλυκανών παροτρύνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την επιδιόρθωση των ιστών. Εν συντομία, επιταχύνει την επούλωση πληγών μέχρι και 5 φορές και απορροφάται 7 φορές πιό γρήγορα και βαθύτερα από ότι το νερό, διαπερνώντας όλες τις στοιβάδες του δέρματος. Μειώνει τις φλογώσεις και το κάψιμο που προέρχεται από την ηλιακή ακτινοβολία. Η υδατική της ικανότητα επουλώνει γρήγορα το κατεστραμμένο δέρμα ακριβώς όπως το φυτό δρα στα δικά του φύλλα. Επίσης είναι ιδανική για την περιποίηση και την πρόληψη δημιουργίας ουλών στην ακμή. Η αλόη σταματάει την ουλίτιδα μέσα σε 1 εβδομάδα, όταν χρησιμοποιείται σε οδοντόκρεμα, διορθώνει προβλήματα στα ούλα και προλαμβάνει της ασθένεια περιοδοντίτιδα, ειδικά με οδοντόκρεμα που εκτός από αλόη περιέχει και πρόπολη. Έχει αντισηπτική δράση σε μικρά κοψίματα και βοηθά στη γρήγορη επούλωση τους.
Διαβήτης: Σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες, η καθημερινή κατανάλωση μισής μόλις κουταλιάς χυμού από αλόη βέρα, σε περίοδο 14 εβδομάδων, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά 45%.
Βοηθά την κινητικότητα του εντέρου: Ο χυμός της αλόης περιέχει ανθρακινόνες γλυκοσίδες Α και Β, που είναι ισχυρά φυσικά καθαρτικά.
Διαχείριση βάρους: Εκτός από θεραπευτικές ιδιότητες, η αλόη βέρα έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως βοήθεια για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Τα φύλλα της αλόης βέρα έχουν μεγάλες ποσότητες σε αντιοξειδωτικά τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πιτυρίδα: Η αλόη μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα της πιτυρίδας , καταπραΰνοντας παράλληλα τον κνησμό. Το τζελ (gel) της αλόης μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν το σαμπουάν για καλύτερα αποτελέσματα.
Εγκαύματα: Αν ακουμπήσατε στο μάτι της κουζίνας ή στο αναμμένο σίδερο, βάλτε κρέμα από χυμό ή τζελ αλόης στην καμένη περιοχή και επαναλάβετε μέχρι το κάψιμο να φύγει. Στην ανάγκη, κόψτε ένα φύλλο από τη γλάστρα, πλύντε το, ανοίξτε το στη μέση και βάλτε το πάνω στο ελαφρύ έγκαυμα. Το τζελ της αλόης βέρα, είναι ίσως το καλύτερο φάρμακο για τα εγκαύματα. Καλό είναι να έχετε πρόχειρο ένα σωληνάριο μαζί σας γι’ αυτό το σκοπό. Επίσης είναι εξίσου αποτελεσματικό και στην αντιμετώπιση εγκαυμάτων από την έκθεση στον ήλιο.
Αν πέφτουν τα μαλλιά: Απλώστε στο κεφάλι αλόη βέρα 2-3 φορές την ημέρα, αφήστε τη για λίγα λεπτά και ξεβγάλτε. Ακολουθήστε τη θεραπεία για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών. Έτσι, θα βοηθήσετε όχι μόνο τα μαλλιά σας, αλλά και το δέρμα του κεφαλιού.
Αν πονάνε οι αρθρώσεις σας: Κάντε επαλείψεις με αλόη βέρα στις προβληματικές περιοχές και συνδυάστε τις με εσωτερική λήψη. Για διάστημα 2 μηνών, πίνετε 2-3 φορές την ημέρα 1-2 κουταλάκια χυμό αλόης με χυμό φρούτων και 1 ποτήρι νερό και, μόλις τα συμπτώματα υποχωρήσουν, μειώστε τη δόση στο 1 κουταλάκι πρωί και απόγευμα.
Για μύκητες στα πόδια: Απλώστε τζελ αλόης βέρα πάνω στην περιοχή και τυλίξτε τη με επίδεσμο. Επαναλάβετε μέχρι η μόλυνση να φύγει.
Για μελανιές: Απλώστε την αλόη κατευθείαν πάνω στο χτύπημα 3-4 φορές την ημέρα ή κόψτε ένα φύλλο και δέστε το πάνω στο χτυπημένο σημείο. O πόνος και το πρήξιμο θα μειωθούν αισθητά.
Για μικρά κοψίματα και εκδορές: Πρώτα καθαρίστε την πληγή και έπειτα απλώστε αλόη ή μουσκέψτε έναν επίδεσμο με χυμό αλόης και δέστε τον στη περιοχή. Επαναλάβετε μέχρι το κόψιμο ή η εκδορά να κλείσει. Η αναπλαστική δράση της αλόης θα βοηθήσει να επουλωθεί γρήγορα η μικρή πληγή.
Για εκζέματα: Μπορείτε και εδώ να χρησιμοποιείτε την αλοη βερα εξωτερικά σαν αλοιφή, αλλά και να πίνετε 1-2 κουταλάκια καθημερινά μέχρι το έκζεμα να παρουσιάσει βελτίωση.
Επιδερμίδα: Ίσως η πιο γνωστή χρήση της αλόης βέρα, είναι η εφαρμογή και η θετική της επίδραση σε μια σειρά προβλημάτων της επιδερμίδας. Εκτός από τη ψωρίαση, η αλόη βέρα είναι χρήσιμη για ενυδάτωση και την αποτοξίνωση του δέρματος, την αφαίρεση ουλών και σημαδιών, την καταπολέμηση φλεγμονών και τη γενικότερη αναζωογόνηση του δέρματος

Δοκιμάστε τα οφέλη της φτιάχνοντας φυσικές συνταγές ομορφιάς.

Μάσκα προσώπου για όλους τους τύπους επιδερμίδας
Θα χρειαστείτε
• 1 κουταλιά κρέμα γάλακτος
• 1 κουταλάκι χτυπημένο κρόκο αυγού
• 1 κουταλάκι χυμό αλόης βέρα
Βάζετε όλα τα συστατικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε μέχρι να να γίνουν μια ομογενοποιημένη κρέμα. Βάζετε μία λεπτή στρώση από τη μάσκα στο πρόσωπο και το λαιμό, την αφήνετε να στεγνώσει και μετά εφαρμόζετε μία-δύο στρώσεις ακόμα. Αφήνετε για 20 λεπτά, αφαιρείτε με χλιαρό νερό και μετά ξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό.

Προστατευτική μάσκα για ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά
Θα χρειαστείτε
• 1 κουταλάκι χυμό αλόης βέρα
• 1 κουταλιά μέλι
• 1 κουταλάκι καστορέλαιο
Αναμειγνύετε όλα τα υλικά μαζί και κάνετε μασάζ στο κεφάλι τρίβοντας ελαφρά το τριχωτό. Αφήνετε για 30-40 λεπτά πριν λουστείτε. Μετά το λούσιμο, ξεβγάζετε με χαμομήλι και κατόπιν με νερό. Εφαρμόζοντας την 1 με 2 φορές την εβδομάδα, τα μαλλιά σας θα αποκτήσουν ξανά την ελαστικότητά τους.

Τζελ για κουρασμένα μάτια
Διεγείρει τη μικροκυκλοφορία καταπολεμώντας τις σακούλες.
Θα χρειαστείτε
• 1/4 από ένα μεγάλο αγγούρι
• 30 γρ. τζελ αλόης βέρα
Πολτοποιείτε το αγγούρι (περίπου 55 γρ.) στο μπλέντερ, το βάζετε σε ένα γυάλινο μπολ, προσθέτετε το τζελ αλόης και ανακατεύετε. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα καθαρό, αποστειρωμένο βαζάκι και όποτε θέλετε να εξαφανίσετε τις σακούλες κάτω από τα μάτια, απλώνετε την κρέμα με βαμβάκι στην περιοχή. Την υπόλοιπη τη φυλάτε στο ψυγείο μέχρι και 5 ημέρες.

Scrub για το πρόσωπο
Θα χρειαστείτε
• 55 γρ. τζελ αλόης βέρα
• 1 κουταλάκι πολτοποιημένα αμύγδαλα
• 1 κουταλάκι γλυκερίνη
• 1/2 κουταλάκι βιταμίνη Ε
• 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο σανδαλόξυλου
• 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
Αυτό το scrub καθαρίζει βαθιά και ενυδατώνει την επιδερμίδα. Για να το φτιάξετε, απλώς αναμειγνύετε καλά όλα μαζί τα υλικά και το φυλάτε σε ένα βαζάκι στο ψυγείο. Το χρησιμοποιείτε τρίβοντας ελαφρά με μια μικρή ποσότητα και με κυκλικές κινήσεις το πρόσωπο (αποφεύγοντας την περιοχή γύρω από τα μάτια) και ύστερα το αφαιρείτε με νωπή πετσέτα ή με χαρτομάντιλο.

Δροσιστικό τζελ για τα πόδια
Δροσιστικό και καταπραϋντικό, ανακουφίζει τα κουρασμένα πόδια.
Θα χρειαστείτε
• 2 κουταλιές τζελ αλόης βέρα
• 1/2 κουταλιά αιθέριο έλαιο μέντας
Αναμειγνύετε τα υλικά με ένα πιρούνι σε ένα μπολ και, όποτε νιώθετε τα πόδια σας κουρασμένα και βαριά, απλώνετε μια μικρή ποσότητα και κάνετε μασάζ μέχρι να απορροφηθεί.

Κρέμα σώματος για ξηρή επιδερμίδα
Θα χρειαστείτε
• 1 φλιτζάνι αμυγδαλέλαιο ή λάδι ελιάς
• 1 κουταλάκι φυτική λανολίνη
• 14 γρ. τριμμένο κερί μέλισσας
• 2/3 του φλιτζανιού ροδόνερο
• 1/3 του φλιτζανιού τζελ αλόης βέρα
• 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου (προαιρετικά)
Σε ένα κατσαρολάκι αναμειγνύετε πάνω σε χαμηλή φωτιά το αμυγδαλέλαιο ή το λάδι ελιάς με τη λανολίνη και το κερί ώσπου να λιώσουν. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Σε άλλη κατσαρόλα, βράζετε το ροδόνερο με το τζελ, προσθέτετε το πρώτο μείγμα στο δεύτερο και το χτυπάτε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει κρέμα. Αν θέλετε, προσθέτετε το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου. Διατηρείται σε βάζο για 1 μήνα.