Βότανα

Βότανα

Ελληνικά ΒόταναΕίμαστε περήφανοι που ζούμε σε μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, είμαστε χαρούμενοι για το κλίμα μας, τον ήλιο, τη θάλασσα, τα φρούτα μας και τα λαχανικά μας που βρίσκονται σε αφθονία! Άλλος ένας θησαυρός της ελληνικής γης, που για κάποιους είναι ανεξερεύνητος, είναι τα βότανα και τα αρωματικά φυτά. Από τα αρχαία χρόνια τα βότανα χρησιμοποιούνται ως αφεψήματα ή και μέσα στο φαγητό, και πέρα από την υπέροχη γεύση και το άρωμά τους, είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Τα βότανα, ενισχύουν την ζωτικότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος και επεμβαίνουν καταλυτικά, τόσο σε καταστολή, όσο και σε πρόληψη διαφόρων παθήσεων. Οι παραδόσεις, μας προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις γύρω από την χρήση και την επεξεργασία των βοτάνων. Σήμερα αυτές οι παραδόσεις έχουν αποκτήσει επιστημονική βάση και αποτελούν πολύτιμο εργαλείο στην ολιστική ιατρική.
Προσοχή. Δοκιμάστε τα βότανα μας αλλά σε κάθε περίπτωση ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, κανένα βότανο δεν αντικαθιστά συνταγή γιατρού.


ΑΛΧΙΜΙΛΛΗ

Πληροφορίες Προϊόντος

CRETAN HERBS
Κατηγορία : ΒΟΤΑΝΑ

Είναι ένα πολύτιμο βότανο για γυναικολογικά προβλήματα, ειδικότερα για τη βαριά αιμορραγία κατά την εμμηνορρυσία. Διευκολύνει τις μεταβολές που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση. Είναι φυτό στυπτικό, διουρητικό και καρδιοτονωτικό. 20γρ.

€2.78



Επιπλέον Πληροφορίες

Η αλχημίλλη περιέχει τανίνες, είναι στυπτική, διουρητική, και μαλακτική και χρησιμοποιείται για προβλήματα των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, όπως μικρές πέτρες οι οποίες προκαλούν ερεθισμούς και παρεμπόδιση της ροής των ούρων. Υπό μορφή εγχύματος βοηθάει κατά της κυστίτιδας και των ουρολοιμώξεων.
Ως αντιφλεγμονώδες και στυπτικό βότανο, συνίσταται για την αντιμετώπιση του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.
Alchemila Vulgaris Οικογένεια Ροδανθών Το όνομα το πήραν τα φυτά αυτά, από το ότι οι Αλχημιστές συνέλεγαν τη δρόσο από τα φύλλα του και τη χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή της φιλοσοφικής λίθου. Στον τόπο μας είναι γνωστή ως Αλχημίλλη η αρουραία ή Άλπειος η κοινή. Είναι ένα ποώδες, πολύχρονο φυτό, τα φύλλα του οποίου έχουν σχήμα καρδιάς και είναι μυτερά. Τα άνθη του είναι κιτρινοπράσινα, οι ρίζες του σέρνονται στο έδαφος και ο καρπός του είναι σκληρός.
Αναπτύσσεται περισσότερο στα μέρη που υπάρχει υγρασία. Βρίσκεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας όπως στον Όλυμπο, τον Χελμό, το Πήλιο, τον Πάρνωνα και σε πολλές άλλες ορεινές περιοχές. Την συναντάμε και στις πεδιάδες. Σαν φάρμακο χρησιμοποιείται ολόκληρο το ανθισμένο φυτό. Συλλέγεται περί τα τέλη Αυγούστου. Θεωρείται σαν πολύ καλό στυπτικό. Όταν συλλεγεί σαν φυτό και ξηραθεί, η σκόνη χρησιμεύει για την επούλωση διαφόρων πληγών ή πρόσφατων τραυμάτων.
Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι τα φύλλα και τα ανθοφόρα βλαστάρια. Είναι ένα πολύτιμο βότανο για γυναικολογικά προβλήματα, ειδικότερα για τη βαριά αιμορραγία κατά την εμμηνορρυσία, για τον κνησμό στον κόλπο και την μείωση του πόνου που συνδέεται με αυτά τα προβλήματα.
Διευκολύνει τις μεταβολές που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση και ως εμμηναγωγό διεγείρει την έμμηνη ροή. Η αλχημίλλη περιέχει τανίνη, σαλικυλικό οξύ και αιθέριο έλαιο.
Είναι φυτό στυπτικό, διουρητικό, καρδιοτονωτικό, αντιδιαρροϊκό, επουλωτικό σε πληγές, τραύματα, έλκη και επιμολύνσεις, αντιαναιμικό και τονωτικό των μυών.
Εξ αιτίας της στυπτικότητάς της υπήρξε ένα από τα δημοφιλέστερα βότανα για πληγές στο πεδίο της μάχης τον 15ο και 16ο αιώνα. Η στυπτική της δράση βέβαια το κάνει χρήσιμο στη θεραπεία της διάρροιας και είναι καλό για πλύσεις του στόματος, για εκδορές και έλκη και για γαργάρες σε περίπτωση λαρυγγίτιδας.
Η παρασκευή του βοτάνου γίνεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε σε 2 κουταλιές τσαγιού ξηρό βότανο ένα φλιτζάνι βραστό νερό, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 10-15 λεπτά. Το ρόφημα αυτό πρέπει να πίνεται 3 φορές την ημέρα.
Για τη διάρροια και για πλύσεις του στόματος ή για λοσιόν, χρειάζεται μεγαλύτερη δόση, για αυτό βράζουμε το βότανο για λίγα λεπτά έτσι ώστε να εξαχθεί όλη η τανίνη που περιέχει.